r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU gaat economische prestaties EU-landen bijhouden

zaterdag 9 april 2011, 13:36

GODOLLO (ANP) - Er komt een ‘scorebord’ om de economische prestaties van EU-landen te meten. Doen ze het slecht op het gebied van bijvoorbeeld handelsbalans of loonkosten, dan lopen ze het risico beboet te worden door de Europese Commissie.

De ministers van Financiën van de lidstaten zijn het vrijdag en zaterdag in het Hongaarse Gödöllö in beginsel eens geworden over de criteria voor het scorebord. Minister Jan Kees de Jager heeft dat na afloop gezegd.

In totaal komen er negen of tien criteria. Landen die op meerdere punten zwak voor de dag komen, zullen door Brussel worden gedwongen een hervormingsplan te maken. Laten ze het ook dan afweten, dan kunnen ze een sanctie krijgen van 0,1 procent van hun bruto binnenlands product.

Volgens De Jager is dit systeem ,,geen papieren tijger’’, maar heeft het beest ,,klauwen en tanden’’. ,,Als we dit tien jaar geleden hadden gehad, was de kans heel klein geweest dat Griekenland en Portugal in dezelfde problemen waren beland.’’

Er is tussen de EU-landen wel nog discussie of een overschot op de handelsbalans - meer export dan import - ook moet leiden tot een negatief rapportcijfer. Onder meer Nederland en Duitsland vinden het ondenkbaar dat een land maatregelen zou moeten nemen om economie af te remmen om zo het handelsoverschot omlaag te brengen. Dat kan nooit de bedoeling zijn van het scorebord, zei De Jager.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje denken daar anders over. Zij wijzen op China, dat door zijn grote handelsoverschot een bedreiging vormt voor de wereldeconomie. Maar volgens De Jager heeft China zijn handelsoverschot vooral te danken aan zijn te lage valutakoers.

Terug naar boven