r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA verdeeld over btw-afdracht aan EU

woensdag 6 april 2011, 17:00
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - CDA'ers in de Tweede Kamer en in het Europees Parlement zijn verdeeld over de vraag of een afdracht van 1 procent van de btw een mogelijke financieringsbron voor de Europese Unie kan zijn.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange ziet dat wel zitten. ,,Op dit moment is het gebruikte btw-systeem voor afdracht naar de EU veel te ingewikkeld. Dit kan en moet simpeler", meent De Lange. Haar collega's, onder wie een invloedrijke christendemocratische fractiegenoot, stellen dat met een Europese btw-heffing van 1 procent bijna de helft van de begroting kan worden gefinancierd.

Op dit moment vloeit een klein deel van de btw van elk land naar Brussel, maar dat speelt amper een rol van betekenis. Het grootste deel van de inkomsten van de EU komt van nationale bijdragen die gebaseerd zijn op de welvaart van het desbetreffende land.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer ziet niets in een bijdrage van 1 procent. ,,Dat is aanzienlijk meer dan nu, die kant moeten we niet op. Wij gaan zelf over onze belastingen en moeten niet een deel van onze soevereiniteit op dat gebied opgeven'', aldus CDA-Kamerlid Elly Blanksma. Ze spreekt van een ,,niet verstandige opmerking'' van De Lange.

Kopstukken van de drie grootste fracties in het Europees Parlement vinden dat er een nieuwe financiering moet komen. Behalve de 1 procent btw stelden zij woensdag voor om een belasting van 20 euro in te voeren op elke ton uitgestoten kooldioxide. Samen zou dat vrijwel voldoende zijn om de Europese Unie te financieren, zonder dat de lidstaten meer moeten gaan betalen.

Niet alleen het parlement, maar ook de commissie en de lidstaten buigen zich over de manier waarop de unie vanaf 2013 moet worden gefinancierd als de nieuwe meerjarenbegroting ingaat.

De PVV Europa reageerde met ,,afschuw'' op de plannen van de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen in het Europees Parlement. PVV-Europarlementariër Lucas Hartong zegt verbijsterd te zijn dat het CDA Europa de invoering van een Europese btw steunt. ,,Het klinkt sympathiek, maar dat is het niet'', aldus Hartong. Hij wijst erop dat Nederland nu kan onderhandelen over een lagere afdracht aan Europa, terwijl een vast percentage belastingheffing niet onderhandelbaar is.

Delen

Terug naar boven