r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement bekijkt wachtgeld corrupte leden

maandag 4 april 2011, 17:41
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement gaat bekijken of Europarlementariërs recht hebben op wachtgeld als zij wegens corruptie zijn opgestapt. Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek zegde dit maandag toe na een vraag van PVV-Europarlementariër Barry Madlener.

Madlener is fel tegen een uitkering voor de twee parlementariërs die vertrokken nadat in media berichten waren opgedoken dat zij bereid waren steekpenningen aan te nemen van lobbyisten. De PVV'er deed vorige week in België aangifte tegen de ex-collega's en tegen twee andere afgevaardigden die ook werden genoemd. ,,Het zou schandalig zijn als politici die zelf opstappen wegens corruptie wachtgeld zouden krijgen. Ik wil dat Buzek er alles aan doet om dit te voorkomen'', aldus Madlener.

De opgestapte afgevaardigden zijn een Sloveen en een Oostenrijker. Tegen hen loopt inmiddels een onderzoek door de autoriteiten van respectievelijk Slovenië en Oostenrijk. Roemenië kondigde aan een onderzoek te openen tegen een Roemeense parlementariër. Over een onderzoek tegen een Spaanse afgevaardigde bestond maandag nog geen duidelijkheid.

Het Europees Parlement zelf installeert een werkgroep die een strengere gedragscode voor parlementariërs moet opstellen. Ook de regels voor lobbyisten zullen worden aangescherpt. Het Europees Parlement zal zich deze week in Straatsburg verder met de problematiek bezighouden.

De Britse krant Sunday Times bracht de affaire enkele weken geleden aan het licht na een undercoveroperatie door journalisten die zich voordeden als lobbyisten. De vier Europarlementariërs verklaarden zich bereid in ruil voor smeergeld voorstellen in te dienen om Europese wetgeving te wijzigen.

Terug naar boven