r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PVV-Europarlementariër Madlener doet aangifte tegen collega's wegens corruptie

donderdag 31 maart 2011, 13:30
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - PVV-Europarlementariër Barry Madlener heeft in België aangifte gedaan van corruptie tegen vier collega's uit het Europees Parlement.

Dat maakte de PVV donderdag in een verklaring bekend. Uit overleg met de anticorruptieorganisatieTransparency International bleek dat de zaak het beste door een Belgische officier van justitie kan worden onderzocht, aldus de PVV. Madlener vindt een intern onderzoek door het parlement onvoldoende: ,,Anders komen ze ermee weg''.

De parlementariërs toonden zich in een undercoveroperatie van de Britse krant The Sunday Times bereid steekpenningen aan te nemen van journalisten die zich voordeden als lobbyisten. Twee afgevaardigden, een Sloveen en een Oostenrijker, gaven hun zetel vrijwillig op. De derde, een Roemeen, is uit de sociaaldemocratische fractie gezet waarvan hij deel uitmaakte. De PVV richt haar vizier ook op een Spaanse christendemocraat, die minder in de publiciteit kwam.

Ondertussen heeft de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, informatie van The Sunday Times over de undercoveroperatie overgedragen aan de Europese antifraudedienst OLAF. OLAF mag van Buzek een onderzoek beginnen, maar alleen over de vraag of de corruptie schadelijke gevolgen heeft gehad voor het parlement.

Volgens Buzek is OLAF niet bevoegd een strafrechtelijk onderzoek uit te voeren, gezien de immuniteit van de parlementariërs. Het Europees Parlement vindt een dergelijk onderzoek een zaak van de lidstaat waar de betreffende afgevaardigde vandaan komt.

Het parlement besloot donderdag een werkgroep op te zetten die met een strengere gedragscode voor parlementariërs moet komen. Ook de regels voor lobbyisten zullen worden aangescherpt.

Terug naar boven