r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese landen willen vliegtuigpassagiers binnen EU volgen in strijd tegen terrorisme

donderdag 31 maart 2011, 12:22
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - In de strijd tegen terrorisme en ernstige criminaliteit willen Europese landen ook vliegtuigpassagiers bij vluchten binnen de Europese Unie volgen. Tot nu toe waren er alleen plannen om data van passagiers te registreren die van en naar de unie vliegen.

Het initiatief komt van de Britten. Zij hopen daarmee gaten in het veiligheidssysteem te dichten. De autoriteiten kunnen op dit moment het spoor kwijtraken van een terrorist die bijvoorbeeld van Zuid-Amerika naar Lissabon vliegt en na enkele dagen met een andere maatschappij naar een andere Europese stad vertrekt.

Volgens Brusselse ingewijden is een meerderheid van de EU-lidstaten te vinden voor de Britse voorstellen. Nederland is niet op voorhand tegen, maar wil wel stap voor stap alle gevolgen bekijken. Mogelijk druist het idee in tegen het vrij verkeer van personen binnen de unie.

Het kan zijn dat de Britse plannen op tafel komen tijdens overleg van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie midden april in Luxemburg. Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) geeft dan een toelichting op het Europese voorstel voor registratie van passagiers die de EU verlaten of binnenkomen.

Het is de bedoeling dat luchtvaartmaatschappijen de persoonsgegevens van klanten doorgeven aan de EU-lidstaat van vertrek of aankomst. De data, de zogenoemde Passenger Name Records (PNR), mogen uitsluitend worden gebruikt voor de bestrijding van terrorisme en zware misdaad.

De Britten benadrukken dat de reisroutes van terroristen en andere criminelen steeds complexer worden. Daarom pleitten zij voor uitbreiding van het huidige Malmströmvoorstel, zodat ook passagiers binnen de unie desnoods gevolgd kunnen worden.

In vijftien van de 27 EU-staten gaat ruim 70 procent van de vluchten naar een andere lidstaat. Volgens geheime diensten maken terroristen steeds minder gebruik van rechtstreekse internationale vluchten, maar stappen zij vaker over.

Terug naar boven