r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onderhandelingen over verbod op gekloond vlees mislukken

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 29 maart 2011, 14:59.

Dolly het schaap - het eerste gekloonde dier in 1996, wordt 15 jaar later gevolgd door gekloonde koeien, varkens en geiten en vandaag staan we voor de vraag of we gekloonde dieren kunnen gebruiken voor voedsel. En kunnen we dat met een zuiver geweten doen? Niet volgens het Europees Parlement, dat een verbod wil plaatsen op de verkoop van vlees van gekloonde dieren en hun nakomelingen. Er werd geen akkoord bereikt met de Raad.

Het EP en de Raad slaagden er niet in om gisterenavond een akkoord te bereiken in de verzoeningsgesprekken over hervormingen van de regels over nieuwe voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen worden beschouwd als "nieuw" als ze gecreëerd zijn vanuit nieuwe technologische processen of als ze geen significante geschiedenis hebben in de consumptie in de EU. De voornaamste twistpunten waren het voedsel van gekloonde dieren en voedsel dat nanotechnologie bewerkt is.

Voedsel van gekloonde dieren

De positie van het EP was duidelijk: voedsel van gekloonde dieren mag haar weg niet vinden op de markt en het gebruik van kloontechnologie voor voedselproductie moet geweerd worden uit de EU. De Raad en de Commissie steunen een verbod op het klonen voor voedselproductie, maar zijn tegen een verbod voor voedsel van nageslachten van gekloonde dieren.

"Het is zeer frustrerend dat de Raad niet luistert naar de publieke opinie", zei de delegatie van het voorzitterschap van het EP in een gezamenlijke verklaring, vertegenwoordigd door Gianni Pittella (S&D) en de rapporteur over nieuwe voedingsstoffen Kartika Liotard (GUE/NGL).

EU-wetgeving nieuwe voedingsmiddelen

  • Er bestaan vandaag geen regels die specifiek de productie van voedsel afkomstig van gekloonde dieren verbiedt of toelaat.
  • De EC en de Raad willen dat deze producten onder een wetgeving vallen maar de EP-leden gaan niet akkoord met de wetgeving die voorgesteld wordt.
  • Het mislukken van de verzoeningsgesprekken gisterenavond betekent dat de huidige wetgeving over nieuwe voedingsmiddelen (aangenomen in 1997) behouden blijft.
  • Onder deze wetgeving is de verkoop van voedsel van gekloonde dieren enkel mogelijk met toestemming van de lidstaten. Er werd tot nu toe nog geen enkele aanvraag gedaan in de EU.

63% van de EU burgers zei dat het "onwaarschijnlijk" zou zijn om voedsel dat ze voedsel zouden kopen van gekloonde dieren, dat blijkt uit een onderzoek van de Eurobarometer gevoerd in 2008. 61% van de ondervraagden was het er mee eens dat het klonen van dieren immoreel is.

Vorige nacht weigerde de Raad een finaal compromis van het Parlement, dat inhield dat alle voedselproducten afkomstig van het nageslacht van gekloonde dieren gelabeld worden. "Maatregelen voor het nageslacht van gekloonde dieren zijn zeker nodig omdat klonen zelf commercieel niet interessant zijn, maar wel voor het kweken. Geen landbouwer zou 100,000 euro spenderen aan een gekloonde stier, om er hamburgers van te maken", aldus Pittella en Liotard.

De nanotechnologie

Het gebruik van nanotechnologie is een opkomende praktijk in de voedselsector. Nano-ingrediënten hebben verschillende mogelijkheden, zoals anti-bacteriële toepassingen en het wijzigen van smaak en kleur.

Tijdens de tweede stemmingsronde zeiden de EP-leden dat er meer controlemechanismen nodig zijn om de veiligheid van het voedsel te garanderen. de Parlementsleden willen ook dat voedselproducten die nano-ingrediënten bevatten, gelabeld worden om de klanten te informeren.

REF. : 20110324STO16430

Nadere informatie :


Terug naar boven