r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Demissionair premier Portugal vreest gevolgen voor vertrouwen van financiële markten

donderdag 24 maart 2011, 11:35
gewijzigd

LISSABON (ANP/AFP) - Om de politieke crisis in het noodlijdende Portugal te bezweren, gaat premier José Sócrates vrijdag met spoed overleg voeren met andere partijen. De premier diende woensdagavond zijn ontslag in. Zijn minderheidsregering kreeg geen steun voor bezuinigingsvoorstellen en belastingverhogingen.

Die bezuinigingen moesten voorkomen dat het land een noodpakket van naar schatting 50 miljard euro moet aanvragen bij de Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds (IMF).

,,Deze crisis zal heel ernstige gevolgen hebben, wat betreft het vertrouwen dat Portugal nodig heeft bij instellingen en financiële markten'', waarschuwde Sócrates, die donderdag in Brussel een EU-top bezoekt.

De demissionaire premier kan andere partijen vragen om een coalitie te vormen. Waarschijnlijker is dat er over circa twee maanden nieuwe parlementsverkiezingen plaatsvinden.

Leider Pedro Passos Coelho van de centrumrechtse PSD, de grootste oppositiepartij in Portugal, vertrouwt erop dat zijn land zonder buitenlandse steun uit de crisis komt. ,Het is belangrijk dat er door verkiezingen een sterke regering komt die minder offers van de bevolking gaat vragen en die meer vertrouwen weet te wekken op de internationale markten.''

De oppositieleider zei dat als zijn partij de verkiezingen wint, hij de voorkeur geeft aan een herziening van de belastingpolitiek boven de verlaging van de pensioenen en de lonen.

Terug naar boven