r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Portugese premier dient ontslag van zijn kabinet in

woensdag 23 maart 2011, 22:09
gewijzigd

LISSABON (ANP/AFP/RTR/EFE) - Premier José Sócrates van Portugal heeft zijn ontslag ingediend. Dat maakte de Portugese president Anibal Cavaco Silva woensdagavond bekend, vlak voor een Europese top over de stabilisatie van de Eurozone. De president aanvaardde het ontslag van Socrates.

Eerder op de avond wees het parlement de bezuinigingsplannen van de centrumlinkse minderheidsregering van Socrates af. De premier had eerder al gezegd dat hij zou opstappen bij een dergelijke uitkomst van het debat.

De bezuinigingen moesten het geldgebrek van de Portugese regering verhelpen. Het land heeft zo'n hoge staatsschuld dat het problemen kan krijgen om nog nieuwe leningen af te sluiten. De situatie in Portugal kan gevolgen hebben voor de euro. Direct na de mededeling van de president daalde de koers van de euro. Donderdag heeft in Brussel een overleg plaats tussen de Eurolanden.

De besparingen moesten het begrotingstekort van Portugal binnen een jaar terugdringen van 7,3 procent tot 4,6 procent van het bruto nationaal product. In 2013 zou het begrotingstekort moeten dalen tot onder de 3 procent, de limiet die de Eurolanden onderling hebben afgesproken.

De regering van Socrates wilde onder meer de pensioenen bevriezen. De regering wilde vermijden dat Portugal EU-steun moet aanvragen, zoals eerder Griekenland en Ierland.

,,Vandaag hebben alle oppositiepartijen de maatregelen afgewezen die door de regering waren voorgesteld om te voorkomen dat Portugal zijn toevlucht moet nemen tot externe hulp'', zei een teleurgestelde Socrates in een televisietoespraak. De regerende Socialistische Partij van de 53-jarige Socrates kon slechts rekenen op de steun van negentig van de 230 parlementariërs.

Naar verwachting houdt Portugal binnenkort vervroegde verkiezingen. Socrates was premier sinds 2005. Tijdens parlementsverkiezingen in 2009 verloor de partij van Socrates de meerderheid, maar bleef zij wel de grootste. Socrates bleef premier, maar zijn minderheidsregering kwam in de afgelopen tijd steeds verder onder druk te staan.

Terug naar boven