r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement: Europol te soepel bij verstrekken bankgegevens

donderdag 17 maart 2011, 16:15

BRUSSEL (ANP) - Europol geeft veel te gemakkelijk toe aan Amerikaanse verzoeken om gegevens over internationale banktransacties van Europese burgers. Dat heeft de voorzitter van de raad van toezicht van de Europese politieorganisatie gezegd voor een commissie van het Europees Parlement. Europarlementariërs dreigen nu verdere afspraken met de VS over uitwisseling van persoonsgegevens in de strijd tegen het terrorisme te blokkeren.

De Amerikaanse verzoeken om financiële informatie zijn vaak te algemeen geformuleerd. De EU en de VS spraken eerder dit jaar na moeizame onderhandelingen af dat verzoeken gedetailleerd moeten zijn en toegespitst op concrete verdenkingen. Maar Europol, dat de verzoeken moet beoordelen alvorens de bankgegevens worden doorgesluisd, krijgt daarvoor te weinig gegevens. Toch wordt meestal ingestemd met de Amerikaanse verlangens, aldus de toezichthouder.

Met de uitwisseling van bankgegevens hopen de VS en de EU de geldstromen achter het internationale terrorisme bloot te leggen. De bankgegevens zijn afkomstig van Swift, de wereldwijde organisatie die het geldverkeer van de banken regelt. Het Europarlement had er vanaf het begin problemen mee vanwege de gebrekkige bescherming van de persoonsgegevens. Het ging pas akkoord nadat een eerdere versie van de overeenkomst was afgewezen.

,,Het is werkelijk ongelofelijk wat er allemaal misgaat’’, zegt GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini. ,,Wij waren tegen dit akkoord omdat wij niet overtuigd waren door de gedane toezeggingen: helaas terecht naar nu blijkt. Het Swift-akkoord moet onmiddellijk van tafel.’’ Ook haar D66-collega Sophie in ’t Veld is kritisch. ,,Het vertrouwen dat wij aan de andere EU-instellingen hebben gegeven, is beschaamd. We zullen dat in gedachten houden als ze onze instemming voor andere overeenkomsten vragen.’’

De Europese Commissie vindt dat het nog te vroeg is om nu al een oordeel uit te spreken over de gang van zaken bij de uitwisseling van bankgegevens. De overeenkomst is pas een half jaar van kracht. Problemen rond onvoldoende informatie in Amerikaanse verzoeken zijn tot nog toe steeds opgelost, aldus een rapport van de Commissie.

Delen

Terug naar boven