r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement minder vaak naar Straatsburg

woensdag 9 maart 2011, 12:15
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement zal dit en volgend jaar één keer minder naar Straatsburg afreizen. Het parlement heeft dat woensdag besloten in een geheime stemming. Nederlandse Europarlementariërs zijn opgetogen en spreken van een historische stap.

Op het geldverslindende maandelijkse heen- en weergereis van Brussel naar de Franse stad in de Elzas bestaat al jaren veel kritiek. ,,Nog nooit eerder heeft het Europees Parlement gestemd voor een voorstel dat de positie van Straatsburg ook maar enigszins in gevaar zou brengen, tot vandaag'', aldus een blije Esther de Lange (CDA).Ook bij PvdA, D66 en GroenLinks heerst een hoerastemming. De partijen wijzen op de financiële besparingen en de geringere CO2-uitstoot die het besluit oplevert.

Het Europarlement heeft twee standplaatsen: Brussel en Straatsburg. Gemiddeld één keer per maand vergadert het in de laatste stad. Vanwege de vakantieperiode vindt in augustus geen sessie plaats. Daarom zijn er gedurende één maand twee zittingen in Straatsburg. Komende jaren zouden die in oktober plaatsvinden. Maar het Europarlement heeft besloten deze twee zittingen samen te voegen, zodat de leden in totaal maar elf keer naar Straatsburg hoeven.

Dat het Europarlement ook in Straatsburg bijeenkomt, is bedoeld als symbool voor de Frans-Duitse toenadering na de Tweede Wereldoorlog. Maar veel Europarlementariërs vinden de nadelen van het gependel tussen Brussel en Straatsburg veel te duur en te ingewikkeld. Volgens een recent onderzoek van de Nederlandse ex-Europarlementariër Michiel van Hulten (PvdA) zou 180 miljoen euro per jaar worden bespaard als het Europarlement alleen in Brussel zou beraadslagen.

Een woordvoerster van het Europarlement kon woensdag nog niet becijferen wat het schrappen van die ene Straatsburg-zitting oplevert. Ingewijden denken dat het om circa 8 miljoen gaat.

Volgens de fractieleider van de liberalen in het Europarlement, de Belgische ex-premier Guy Verhofstadt, zet het schrappen van één vergadering per jaar niet veel zoden aan de dijk. ,,Als we in dit tempo doorgaan duurt het nog twintig of dertig jaar.'' De enige manier om van Straatsburg als vergaderlocatie af te komen is het wijzigen van het EU-verdrag, waarin dit onderwerp is geregeld. Frankrijk zal zich daar zeker tegen verzetten.

Terug naar boven