r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

E-stemmen stuwt opkomst verkiezingen Estland

woensdag 2 maart 2011, 15:30

TALLINN (ANP) - E-stemmen, via internet je stem uitbrengen, heeft een positieve invloed op de opkomst tijdens verkiezingen in Estland. Enkele uren voor het sluiten van de elektronische stembus op woensdagavond voor de parlementsverkiezingen van zondag passeerde de teller razendsnel de 126.000, 14 procent van de ruim 900.000 kiesgerechtigden.

Dit komt mogelijk ook omdat dit jaar voor het eerst ook met een mobieltje gestemd kon worden in het land met de bijnaam E-stland. Zo goed als alle inwoners hebben vrijwel overal 'gratis' toegang tot draadloos internet, waardoor dit jaar zowel in parken, als in de trein of bus gestemd kon worden. Het enige wat er voor nodig is, is een mobieltje met internettoegang en een simkaart met unieke identificatiemethode en pincode.

De Baltische staat met ruim 1,3 miljoen inwoners is een pionier op het gebied van e-stemmen en hightech. In de hoofdstad Tallinn is al een cyberdefensietak van de NAVO gehuisvest en er komt een EU-agentschap bij, dat de IT-systemen van Nederland en de andere EU-landen centraler gaat beheren.

In 2005 werd er voor het eerst online gestemd in de voormalige Sovjetstaat, die in 2004 toetrad tot de EU. Daar maakten toen ruim negenduizend Esten gebruik van. Dat aantal is sindsdien opgelopen. In 2007 gingen tijdens parlementsverkiezingen 30.000 mensen, een op de dertig, naar het virtuele stemformulier. Voor de verkiezingen van het Europese Parlement klikten 58.000 Esten de kandidaat van hun keuze aan. Afgelopen oktober stemden ruim 104.000 Esten online.

Een speciale cybereenheid van de Estse Defensie heeft het internetverkeer tijdens het e-stemmen dit jaar voor het eerst nauwkeurig in de gaten gehouden om mogelijke cyberaanvallen af te weren. Een cyberaanval vermoedelijk uit Rusland verlamde in 2007 dagenlang het internetverkeer in Estland.

De e-stemmen worden zondag pas geteld als de stembussen sluiten met daarin de papieren stemformulieren.

Meer over...

Delen

Terug naar boven