r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nederland werkt samen met zes EU-landen aan gelijkgestemd ontwikkelingsbeleid

dinsdag 22 februari 2011, 20:11

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil zijn ontwikkelingshulp afstemmen met die van andere lidstaten van de Europese Unie. Den Haag zoekt naar een soort werkverdeling.

Dat maakte staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in Brussel bekend. Op zijn uitnodiging bespraken zes collega's met hem hoe zij hun ontwikkelingsactiviteiten beter op één lijn kunnen brengen.

Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Denemarken, België en Spanje wisselden met Nederland informatie uit over hun partnerlanden en over de thema’s waarop zij actief zijn. De zes landen zijn net als Nederland bezig met een herziening van hun ontwikkelingsbeleid. Zij willen zich ook richten op minder landen of zich concentreren op minder thema's.

,,Die hervormingen moeten wel zorgvuldig gebeuren'', aldus Knapen. Daarom zoekt hij met zijn collega's naar een soort werkverdeling. Zo kunnen ze proberen te voorkomen dat ze zich allemaal uit hetzelfde land terugtrekken of bijvoorbeeld allemaal stoppen met steun voor zorg.

Knapen wil het aantal Nederlandse partnerlanden terugbrengen tot minder dan zestien en meer inzetten op zelfredzaamheid en economische groei. Daarnaast gaat Nederland zich concentreren op thema’s waar Nederlandse bedrijven en instellingen goed in zijn, zoals watervoorziening en landbouw.

Terug naar boven