r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen willen weer diermeel als veevoer

vrijdag 18 februari 2011, 17:08
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Polen willen weer diermeel als veevoer gaan gebruiken. Het gebruik van het dierlijke veevoer is sinds eind jaren negentig verboden wegens de gekkekoeienziekte BSE.

De Polen, die de tweede helft van 2011 voorzitter zijn van de Europese Unie, gaan hun wens maandag aankaarten tijdens een vergadering van de ministers van Landbouw van de EU in Brussel. Nederland is voor, als alle risico's op een opleving van BSE kunnen worden uitgesloten.

Daarnaast vindt Den Haag dat bijvoorbeeld meel van kippen niet aan kippen mag worden gevoerd, en dat van varkens niet aan varkens, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Den Haag vrijdag. ,,De tijd is rijp om het weer te gaan proberen.'' Nederland vindt dat koeien ook niet aan koeien mogen worden gevoerd, maar de hervatting van het verwerken van runderen in veevoer staat sowieso niet op de agenda.

De Polen hopen dat zij met het diermeel weer varkens en pluimvee mogen gaan voeren. Dat bespaart veel geld, omdat zij nu bijvoorbeeld het dure soja moeten invoeren. De import daarvan is ook nog eens schadelijker voor het milieu. Ook gaan nu veel waardevolle grondstoffen verloren omdat veel slachtafval, waarvan diermeel wordt gemaakt, wordt vernietigd.

Slachtafval bevat veel eiwitten en is daarom populair als ingrediënt voor veevoer. Vlees van een BSE-koe kan bij mensen echter de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken.

Vorig jaar werd in Nederland BSE nog driemaal vastgesteld bij een koe. Deskundigen verwachten dat er ook de komende jaren af en toe nog een BSE-geval opduikt, aangezien er nog runderen zijn die met BSE besmet voer kregen, voordat er in Europa geen diermeel meer mocht worden verwerkt in het veevoer.

Delen

Terug naar boven