r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verzet tegen Europese belastingheffing

dinsdag 8 februari 2011, 15:45
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Verenigingen van belastingbetalers uit diverse EU-landen bundelen hun krachten om te voorkomen dat er ooit Europese belastingen komen. Ze willen een burgerinitiatief lanceren, een mogelijkheid die het Verdrag van Lissabon burgers biedt om onderwerpen op de Europese agenda te krijgen. Ze hebben dan wel minstens een miljoen handtekeningen nodig.

De verenigingen van belastingbetalers kwamen dinsdag bijeen in het Europees Parlement in Brussel. Dat gebeurde mede op initiatief van Derk Jan Eppink, een Nederlander die voor een Belgische partij in het Europarlement zit. Eppink is de oprichter van Vlanetax, de Vlaams-Nederlandse vereniging van belastingbetalers.

De EU heft nog geen belastingen. Ze financiert haar uitgaven vooral door jaarlijkse subsidies van de lidstaten. In de Europese Commissie en het Europarlement gaan echter steeds meer stemmen op om de EU zelf fiscale inkomsten te laten innen. De contributie van de lidstaten kan dan omlaag, zeggen de voorstanders daarvan.

Voor de verenigingen van belastingbetalers is de introductie van EU-belastingen een waar schrikbeeld. Eppink wijst erop dat veel Europarlementariërs tegen hun kiezers thuis ook zeggen dat ze daartegen zijn, maar in Brussel laten ze een ander geluid horen. De Nederbelg is dan ook blij met met de brede steun van verenigingen van belastingbetalers voor het burgerinitiatief. Vooral de Duitse en Britse vereniging, die over veel leden beschikken, leggen gewicht in de schaal.

Met het indienen van het burgerinitiatief kan door technische oorzaken pas in september een begin worden gemaakt. Daarna duurt het nog wel een jaar voor de vereiste handtekeningen verzameld zijn.

Delen

Terug naar boven