r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren

logo

Deze prijs voor jongeren wordt sinds 2008 toegekend aan projecten die gericht zijn op het bevorderen van het begrip tussen volkeren uit verschillende Europese landen. De prijs heeft als doel de ontwikkeling van het Europees bewustzijn bij jonge mensen aan te moedigen en hun deelname aan het Europese integratieproces te bevorderen. De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-Prijs van Aken.

De winnende projecten dienen als rolmodel voor jonge mensen in Europa en bieden praktische voorbeelden van Europeanen die samenleven als een gemeenschap. Voor de Karel de Grote Prijs wordt uit elk land van de Europese Unie door een nationale jury één winnaar uitgekozen. Hieruit kiest vervolgens een Europese jury de drie beste projecten. De drie winnende projecten worden beloond met een bedrag van respectievelijk €7.500, €5.000 of €2.500 en een bezoek aan het Europees Parlement.

Inschrijvingen voor de prijs voor 2020 lopen van 6 november 2019 tot 31 januari 2020.

Inhoud

1.

Voorwaarden

Jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud afkomstig uit een van de EU-lidstaten, kunnen als individu of in groepsverband deelnemen aan deze wedstrijd. Multinationale of groepsprojecten mogen maar in één lidstaat worden ingediend. Uit elke lidstaat wordt in de eerste fase, de nationale selectie, één project geselecteerd dat doorgaat naar de Europese selectie.

Een project moet aan de volgende eisen voldoen:

  • het bevorderen van wederzijds begrip op Europees en internationaal gebied
  • het stimuleren van een gemeenschappelijk besef van Europese identiteit en integratie
  • als rolmodel dienen voor jonge Europeanen
  • een praktisch voorbeeld zijn van Europeanen die als een gemeenschap samenleven

Voor deelname aan de wedstrijd geldt dat de ingediende projecten al van start zijn gegaan of in het jaar voor de indieningstermijn moeten zijn afgerond.

Belangrijke data voor 2020:

  • 6 november 2019: Lancering van de prijs
  • 31 januari 2020: Deadline voor registratie
  • 20 maart 2020: Aankondiging van nationale winnaars door nationale jury’s
  • 19 mei 2020: Prijsuitreiking van de winnaars in Aken, Duitsland

Neem voor vragen contact op met ECYP2020@EP.europa.eu

2.

Eerdere winnaars

Prijs 2019

In 2019 ging de prijs naar het Italiaanse IT-project "Europhonica". Dit is een Europese radioshow met een internationale redactie bestaande uit jongeren uit heel Europa. Meer informatie op https://europhonica.eu/.

Prijs 2018

'Worcation' heeft de Karel de Grote-prijs voor jongeren 2018 gewonnen. Dit Poolse project brengt jonge mensen uit verschillende landen samen om te werken op het terrein van Stalag VIII A, een Duits WO II-gevangenenkamp gelegen in Görlitz en Zgorzelec, naast de Neisse-rivier. Na hun training werken de vrijwilligers als archeologen of interviewen ze families van voormalige gevangenen.

De tweede prijs ging naar het Italiaanse 'Juvenilia'. Juvenilia streeft ernaar om belangstelling te wekken voor opera, ballet en theater onder mensen jonger dan 35 jaar. Het organiseert culturele uitwisselingen in verschillende Europese steden en onderhandelt over ticketprijzen om de uitvoeringen toegankelijker te maken.

De derde prijs ging naar Malta met 'Never Arrive'. Never Arrive vertelt het verhaal van de jonge Somalische migrant en blogger Farah Abdullahi Abdi over de frustraties en moeilijkheden om een ​​migrant in Europa te zijn. Ze wil laten zien dat migranten er niet zijn om chaos te creëren, maar dat ze klaar staan ​​om Europa te omarmen en bij te dragen aan de ontwikkeling ervan.

Prijs 2017

'Erasmus evenings' heeft de Karel de Grote-prijs voor jongeren 2017 gewonnen. Dit Poolse Erasmus project was een online radioshow voor studenten over het Erasmus programma. In het radiostation in Poznán kwamen Poolse studenten die in het buitenland studeerden en buitenlandse studenten in Polen bijeen om hun verhalen te delen.

De tweede prijs ging naar 'Re-discover Europe'. Dit evenement vond plaats op twee verschillende dagen in mei 2017 in de eurosceptische stad Aalborg in Denemarken. Het evenement werd afgeloten met een EU-feestje op straat. Het Nederlandse initiatief 'Are we Europe' eindigde op de derde plaats. Are we Europe is een multimedia platform waar jongeren hun verhaal kunnen vertellen waarin zij benoemen hoe het is om Europeaan te zijn.

Prijs 2016

Het Italiaanse project InteGREAT, dat jonge Europeanen stimuleert om de integratie van vluchtelingen te ondersteunen, is winnaar van de Karel de Grote-prijs voor jongeren 2016. Via workshops, bijeenkomsten en andere vrijetijdsactiviteiten worden internationale vrijwilligers, lokale NGO's en andere gemeenschappen bij het project betrokken.

De tweede prijs ging naar 'Searching for a Charlemagne', een project van leerlingen van een lyceum in Pyrgetos (Griekenland), die een tablet-spel over Karel de Grote hebben ontworpen. Karel de Grote werd in zijn tijd (742-814) de vader van Europa genoemd in verband met zijn pogingen een unie te creëren.

Prijs 2015

De winnaar van 2015 is @Realtime WW1, een project van studenten voor de mastercursus van Europese eigentijdse geschiedenis aan de Universiteit van Luxemburg. Het project van de studenten richt zich op het vertellen van kleine persoonlijke verhalen over de Eerste Wereldoorlog om de huidige politiek in breder perspectief te plaatsen. Door de ogen van soldaten, verpleegsters, leerlingen, artiesten, boeren en activisten geven zij een ander inzicht op de oorlog.

De tweede prijs ging naar 'The Fronterras-European (border) line' uit Frankrijk. Dit project bestaat uit 28 jonge deelnemers die op de grenzen van Europa leven of een reis daaroverheen hebben gemaakt. De derde prijs werd gedeeld door drie projecten.

Prijs 2014

De uiteindelijke winnaar van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren, was het Deense project "For Europe". In het project ontdekt een tweetal Deense jongeren de hedendaagse Europese cultuur en politiek en gaan zij in gesprek met de Europese jongerengeneratie. Dit doen zij door middel van een twaalf maanden durende reis door twintig Europese landen. Het project focust zich op de jeugd, naar eigen zeggen, omdat zij worstelt met de toekomst die zij zelf belichaamt.

JouwDelft uit Nederland ontving de tweede prijs met het project JouwDelft & Co. Het project omvatte een jongerencongres waarbij tien Europese steden een advies hebben geschreven aan gemeentes, landelijke overheden en de Europese Unie over de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Tijdens het congres stond de dialoog en de jongerengeneratie centraal. Het project heeft voor bewustzijn gezorgd bij deelnemers en mensen die de uiteindelijke resolutie hebben geschreven. Het natraject heeft ook verschillende nieuwe projecten opgeleverd, waarvan de facebookpagina 'Werken in JouwDelft' een goed voorbeeld is.

De landelijke winnaars uit Cyprus kregen de derde prijs met het project Employment4U.

Prijs 2013

De Europese winnaar was "Europe on Track" uit Spanje, een project gericht op het stimuleren van debat en het presenteren van ideeën middels alle mogelijke media. Veel bijdragen werden verzameld door jongeren die per trein door de EU reizen. De tweede prijs ging naar "Discover Europe", een in Polen opgezette Europese fotowedstrijd. De derde prijs ging naar het Estse project "The Story of My Life" dat jongeren en ouderen samenbracht om hun levensverhalen met elkaar te delen.

De Nederlandse winnaar was het project "On the EU Road", een film over een te maken reis van Nederland naar Bulgarije. Het project werd bedacht door twee jongeren. Zij wilden tijdens hun reis veel mensen interviewen over wat Europa voor hen betekent. Ook vertegenwoordigers van de EU zouden aan het woord komen.

Prijs 2012

In 2012 werd de vijfde editie van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren gehouden. De nationale prijs werd gewonnen door studenten van verschillende hogescholen en universiteiten uit Nederland die samen het project 'Aelius en het Tijdportaal' ontwikkelden. Dit is een interactieve geschiedenisles die basisschoolleerlingen uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar veel inwoners oorspronkelijk uit Marokko komen, laat zien dat hun eigen wijk en Marokko 2000 jaar geleden ook al met elkaar waren verbonden.

De Europese jury koos uiteindelijk als Europese winnaar 'Europe on the Ground', een Grieks jongeren-mediaproject. De tweede prijs ging naar Europe Meets School, een Tsjechisch uitwisselingsprogramma voor Erasmusstudenten. De derde prijs ging naar Cycle Me Home, een Hongaarse road movie-documentaire.

3.

Meedoen

Heb je een evenement georganiseerd over een Europees thema, heb je bijvoorbeeld een uitwisseling opgezet met jongeren uit een ander Europees land of heb je een idee voor een mooi project over Europa? Meld je dan aan.

Uit elk van de 28 landen van de Europese Unie wordt door een nationale jury van onder andere Europarlementariërs één project gekozen. De jongeren die dit project hebben opgezet, reizen vervolgens af naar Aken, Duitsland, waar de Europese winnaars bekend worden gemaakt.

4.

Meer informatie

Terug naar boven