r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongarije weerspreekt kritiek EU op mediawet

maandag 3 januari 2011, 12:46
gewijzigd

BOEDAPEST/BRUSSEL (ANP) - Hongarije weerspreekt alle kritiek die het land heeft gekregen naar aanleiding van de nieuwe mediawet die op 1 januari van kracht is geworden. In een maandag uitgegeven verklaring stelt de Hongaarse regering dat zij persvrijheid nog altijd hoog in het vaandel heeft en er niet op uit is de oppositie de mond te snoeren.

Veel media, maar ook Europese regeringen, hebben uiterst kritisch gereageerd op de mediawet. Die geeft een door de overheid benoemd orgaan onder meer de bevoegdheid journalisten te straffen als hun berichtgeving niet evenwichtig genoeg zou zijn. Twee grote Hongaarse kranten stellen dat daarmee een einde komt aan de persvrijheid in het land.

Volgens de regering komt de kritiek vooral van mensen die slechts zijn geïnformeerd over de inhoud van de nieuwe mediawet. Zij stelt dat die geheel in lijn is met bestaande wetgeving in andere Europese landen en geen maatregelen omvat die kunnen leiden tot censuur. De wet zou evenmin bedoeld zijn om de verspreiding van politieke opvattingen via de media te controleren.

De Europese Unie eist van Hongarije opheldering over de nieuwe mediawet. Europees Commissaris Neelie Kroes stuurde kort voor kerstmis een brief, maakte een woordvoerder van de Europese Commissie (het dagelijkse bestuur van de Europese Unie) maandagmiddag bekend.

Na een eerste reactie onlangs hoopt de commissie nu binnen enkele dagen een uitgebreide toelichting te krijgen. Vicevoorzitter Kroes van de Europese Commissie betwijfelt onder meer of de nieuwe Hongaarse toezichthouder op de media wel onafhankelijk is.

De omstreden mediawet trad zaterdag in werking. Een door de regering benoemde mediaraad bepaalt of media 'objectief' en 'moreel' berichten. Ook buitenlandse journalisten kunnen worden vervolgd.

De kritiek op Hongarije komt op het moment dat het voormalige communistische land voorzitter is geworden van de Europese Unie.

Delen

Terug naar boven