r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Polen: Russisch onderzoek crash Kaczynski onacceptabel

vrijdag 17 december 2010, 18:22

BRUSSEL (ANP/AFP) - Het onderzoek van de Russische autoriteiten naar de vliegtuigcrash in april, waarbij president Lech Kaczynski van Polen om het leven kwam, is ,,onacceptabel''. Het staat bol van de fouten en er ontbreekt cruciale informatie. Daarnaast is er geen gehoor gegeven aan belangrijke vragen vanuit Polen. Dat stelde de Poolse premier Donald Tusk vrijdag in Brussel, waar hij een top van de Europese Unie bijwoont.

Het Poolse persbureau PAP maakte melding van de uitlatingen van Tusk. Polen kreeg recent een concept-rapport overhandigd, waarin de bevindingen van de Russische onderzoekers staan opgeschreven. ,,Sommige conclusies in dit rapport zijn niet gerechtvaardigd'', aldus Tusk. ,,Ik zeg niet dat ze niet kloppen, maar ze zijn niet aangetoond.

Rusland heeft laten weten dat het bereid is iedere vraag van Polen te beantwoorden over de kwestie. ,,Het belangrijkste is, hier geen politieke zaak van te maken'', aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Toepolev-154 stortte op 10 april neer toen de piloten in dichte mist probeerden te landen op het vliegveld bij de stad Smolensk in het uiterste westen van Rusland. Onder de doden waren behalve Kaczynski en zijn vrouw ook tientallen topfunctionarissen, zoals het hoofd van de Poolse centrale bank en de directeur van de veiligheidsdiensten en de belangrijkste topofficieren van de luchtmacht, de landmacht en de marine. Zij wilden de herdenking bijwonen van een bloedbad in de Tweede Wereldoorlog, waarbij de geheime dienst van de Sovjet-Unie 22.000 Poolse officieren executeerde.

Eerder vrijgegeven onderzoeksresultaten suggereerden dat de piloten van het regeringsvliegtuig onder druk zijn gezet om te landen. Daarvoor zouden de commandant van de luchtmacht en een andere hoge functionaris uit de entourage van Kaczynski verantwoordelijk zijn geweest.

Rusland overhandigde op 20 oktober het 200 pagina's dikke concept-rapport aan Polen. Dat land kreeg zestig dagen voor een reactie. Donderdag maakte het Poolse ministerie bekend dat de eigen onderzoekers 150 pagina's met commentaar hadden overgedragen aan hun Russische collega's. Het is nog onduidelijk wanneer Rusland het eindrapport over het vliegtuigongeval publiceert.

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven