r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Unie krijgt burgerinitiatief

woensdag 15 december 2010, 13:59
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie krijgt een burgerinitiatief. Het Europees Parlement ging daar woensdag mee akkoord, nadat de lidstaten dinsdag al het licht op groen hadden gezet.

Met het burgerinitiatief kunnen burgers zelf voorstellen indienen bij de Europese Commissie. Zo'n voorstel moet wel door minstens één miljoen mensen worden gesteund. De komst van het burgerinitiatief was al aangekondigd in het EU-verdrag van Lissabon.

De voorwaarden die aanvankelijk werden genoemd, zijn iets versoepeld. Zo moeten de handtekeningen afkomstig zijn uit minstens zeven lidstaten. In het oorspronkelijke voorstel waren dat er negen. De handtekeningen moeten binnen een jaar zijn verzameld. Dat kan ook online. De EU-landen krijgen een jaar de tijd om het burgerinitiatief in nationale wetgeving om te zetten.

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) noemt het burgerinitiatief geen wondermiddel, maar het wordt wel ,,makkelijker voor Europeanen om belangrijke onderwerpen op de agenda te zetten.''

GroenLinks is ook blij met het initiatief, maar betreurt het dat ondertekenaars in achttien EU-landen hun paspoortnummer moeten vermelden. Parlementariër Judith Sargentini : ,,Dat schrikt mensen af. Gelukkig behoort Nederland tot de landen waar niet om het nummer van een paspoort of identiteitskaart zal worden gevraagd.”

PvdA -Europarlementariër Judith Merkies vindt het jammer dat alleen personen die de stemgerechtigde leeftijd hebben bereikt (voor Nederland is dat 18 jaar) een verzoek tot wetgeving of aanpassing van bestaande wetten mogen indienen. ,,Juist jongeren moeten actief aan politiek deel kunnen nemen. Met het burgerinitiatief hadden we ze direct kunnen betrekken bij Europa, dat kan nu niet."

Terug naar boven