r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PVV en SP willen verzet van Rutte tegen EU-toetreding Montenegro

woensdag 15 december 2010, 11:02
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Gedoogpartij PVV en oppositiepartij SP willen dat premier Mark Rutte zich verzet tegen verdere stappen voor Montenegro op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie.

PVV-Tweede Kamerlid Louis Bontes zei woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer dat er in Montenegro nog volop sprake is van corruptie en een onbetrouwbare overheid.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Montenegro bij ,,de Europese familie'' hoort, maar zolang de boel daar niet op orde is, zou je geen kandidaat-lidmaatschap moeten verlenen, omdat Europa toch nog geen onderhandelingen over toetreding wil beginnen.

Montenegro, vroeger onderdeel van Joegoslavië, wordt tijdens de EU-top deze week zo goed als zeker kandidaat-lid van de EU, ook met steun van het Nederlandse kabinet.

Coalitiepartijen VVD en CDA steunen het kandidaat-lidmaatschap van Montenegro, maar volgens CDA-Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel wel ,,met moeite''.

Volgens minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) wordt het kandidaat-lidmaatschap onder ,,keiharde voorwaarden'' aan Montenegro verleend. Hij benadrukte bovendien dat als het ooit tot een toetreding zou komen, de Tweede Kamer zich er dan ook nog over kan uitspreken.

Terug naar boven