r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

NMa keurt fusie Veolia en Connexxion goed

vrijdag 10 december 2010, 10:13
gewijzigd
Bus
Bron: © PDC

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de voorgenomen fusie tussen de Franse vervoersbedrijven Veolia Transport en Transdev goedgekeurd. Dat maakte de toezichthouder vrijdag bekend. In Nederland zijn de ondernemingen actief via dochterbedrijven Connexxion en Veolia Transport Nederland.

De NMa had aanvankelijk bezwaar tegen het samengaan van de bedrijven, omdat de nieuwe onderneming te machtig zou worden op de vervoersmarkt. Dat zou kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit van bus-, trein- en taxivervoer. Uit nader onderzoek van de NMa blijkt dat er bij het aanbesteden van bus- en treinvervoer genoeg concurrentie is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen scherp blijven. Volgens de toezichthouder blijft er ook bij het aanbesteden van taxidiensten zoals leerlingenvervoer en regiotaxi genoeg concurrentie over.

Connexxion is op de Nederlandse markt aanwezig in het openbaar vervoer met bussen, treinen, boten en trams. Verder rijdt het bedrijf touringcars, taxi's en ambulances. Veolia onderhoudt ferry-, bus- en treinverbindingen in Nederland en rijdt regiotaxi's.

Connexxion is zeer verheugd dat de NMa goedkeuring heeft verleend voor het samengaan met Veolia. ,,Daarmee is een belangrijke stap gezet in de vorming van een nieuwe, sterke, wereldwijde personenvervoerder'', liet Connexxion weten.

De Europese Commissie verwees de concentratie, voor zover die betrekking heeft op de activiteiten van beide bedrijven in Frankrijk en Nederland, eerder door naar de mededingingsautoriteiten in deze landen. De Franse mededingingsautoriteit onderzoekt de gevolgen van het samengaan in Frankrijk.

Het Franse Veolia Transport is een dochter van conglomeraat Veolia Environnement, Transdev is een dochtermaatschappij van Caisse des Dépôts et Consignations (CDC).

Het fusiebedrijf Veolia Transdev wil een wereldwijd opererend openbaarvervoerbedrijf worden. Het samengaan moet een jaarlijkse besparing van 70 miljoen euro opleveren. In 2009 behaalden de bedrijven een gezamenlijke omzet van 8,1 miljard euro. Ze zijn actief in 28 landen met ongeveer 117.000 werknemers.

Terug naar boven