r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rosenthal wil geen 'jaagfonds' EU voor Mladic

woensdag 8 december 2010, 13:19
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) ziet vooralsnog niets in een idee van GroenLinks om een 'hunt-fund' voor te stellen waarin met Europees geld meer werk kan worden gemaakt van de opsporing van Ratko Mladic en Goran Hadzic. Volgens de minister is het namelijk maar de vraag of de capaciteit het probleem is om de voortvluchtige Serviër en Kroatische Serviër, die van oorlogsmisdaden worden verdacht, te arresteren.

Rosenthal verwees woensdag in een debat over Europa naar een nieuw rapport van Serge Brammertz, de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. Die vindt onder meer dat de regering in Belgrado actiever moet zijn en duidelijker moet maken aan handlangers van het tweetal dat ze voor hun hulp worden gestraft. Servië werkt nog steeds niet volledig samen met het tribunaal, vindt Brammertz. De hele Tweede Kamer maakt zich daar druk over.

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis denkt wel degelijk dat met extra geld meer mensen actiever en effectiever te werk kunnen gaan. Hij benadrukte dat er spoed zit achter de arrestatie, omdat het tribunaal nog maar twee jaar zal bestaan. Het geld wil hij halen uit een EU-fonds dat is bestemd voor de uitbreiding van de unie.

Verder zal Rosenthal binnenkort het onlangs afgesloten samenwerkingsakkoord van de EU met Servië ter goedkeuring naar de Tweede Kamer sturen. Een verzoek van GroenLinks om dat op te schorten tot juni, totdat Brammertz weer met een nieuw rapport komt, vindt de minister niet nuttig. Volgens hem kan de EU met het akkoord in handen Belgrado juist steviger aanspreken op de samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal, de naleving van de mensenrechten en op de bestrijding van corruptie.

Elke EU-lidstaat moet het akkoord met Servië eerst goedkeuren voordat het in werking kan treden. Het akkoord wordt gezien als de eerste stap naar het EU-lidmaatschap. Voordat een nieuwe vervolgstap mogelijk is, moeten alle lidstaten het erover eens zijn dat Servië inderdaad volledig samenwerkt met het tribunaal.

Delen

Terug naar boven