r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-regels staatssteun iets minder soepel

woensdag 1 december 2010, 12:59
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Het versoepelde Europese regime voor staatssteun aan banken blijft ook volgend jaar van kracht, maar de Europese Commissie scherpt de voorwaarden wel wat aan. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt.

Staatssteun is in de EU alleen toegestaan in speciale omstandigheden om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat. Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, toen veel banken in problemen kwamen, liet de Europese Commissie de teugels echter vieren.

Volgens eurocommissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) is een geleidelijke terugkeer naar de normale situatie nodig. Maar dat moet wel voorzichtig gebeuren. Daarom kunnen EU-lidstaten ook volgend jaar financiële instellingen steunen. Maar banken moet vanaf 1 januari wel in alle gevallen een herstructureringsplannen overleggen. Op dit moment hoeft dat niet als de overheidssteun onder een bepaalde limiet blijft.

Volgens de Europese Commissie hebben de lidstaten de afgelopen twee jaar voor meer dan 4,5 biljoen euro aan staatssteun verleend, meestal in de vorm van garanties. In Nederland ging het om een dikke 323 miljard.

Terug naar boven