r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Vliegtuigen hoeven minder omwegen te maken

zaterdag 27 november 2010, 9:56

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Nederland en vijf andere Europese landen tekenen komende week een akkoord over de indeling van het luchtruim dat het mogelijk maakt dat vliegtuigen minder omwegen moeten maken. Vluchten worden daardoor korter en zuiniger.

Het gaat naast Nederland om België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zaterdag. De handtekeningen worden donderdag gezet als de verantwoordelijke bewindslieden van de lidstaten bijeen zijn voor een overleg in Brussel.

Het luchtruim is verdeeld in tientallen vlieggebieden waardoor vliegtuigen in Europa vaak niet in een directe lijn van de ene stad naar de andere kunnen vliegen. De zes landen hebben nu afspraken gemaakt waardoor in een gebied van 1,7 miljoen vierkante kilometer veel efficiënter gevlogen kan worden. In het gebied vinden jaarlijks meer dan vijf miljoen vluchten plaats.

Het akkoord, dat in de zes landen nog geratificeerd moet worden, wordt als opmaat gezien naar verdere afspraken voor heel Europa.

Terug naar boven