r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VluchtelingenWerk dient klacht in tegen Nederlandse wet bij Europese Commissie

donderdag 11 november 2010, 11:24
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland dient vrijdag een klacht in bij de Europese Commissie over de Wet inburgering buitenland. Voor veel mensen in asiellanden is het halen van het certificaat namelijk vrijwel onmogelijk, waardoor gezinnen uit elkaar vallen. De wet discrimineert. Dat heeft een woordvoerder donderdag laten weten.

Het gaat in dit geval om gezinsleden van voormalige asielzoekers, zoals mensen die onder de pardonregeling vielen of hier een vergunning kregen om medische of schrijnende redenen. Volgens de wet moeten mensen in het buitenland die zich bij hun gezin in Nederland willen voegen, in hun eigen land een inburgeringsdiploma halen. VluchtelingenWerk stelt dat dat vaak onmogelijk is. In sommige landen bestaat er geen lesmateriaal in de eigen taal. Het examen wordt op de Nederlandse ambassade afgenomen, maar die is er ook niet overal.

In Afghanistan bijvoorbeeld, is de Nederlandse ambassade al jaren dicht. Afghaanse gezinsleden moeten dus naar Pakistan, wat gevaarlijk en duur is. ,,Soms moeten mensen half Azië doorreizen'', aldus de woordvoerder. De woordvoerder geeft als voorbeeld een Afghaans gezin waarvan de moeder nog steeds probeert om in Pakistan examen te doen. ,,Het gezin in Nederland lijdt er zwaar onder.''

VluchtelingenWerk ziet het liefst dat de wet van tafel gaat maar pleit ervoor dat het examen ook in Nederland mag worden gedaan. ,,Het gaat maar om een kleine groep van duizend gezinsherenigingen.'' De procedure bij de Europese Commissie gaat naar schatting maanden, zo niet jaren duren, denkt de organisatie.

Terug naar boven