r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vluchteling verliest status bij terreurdaden

dinsdag 9 november 2010, 11:43
gewijzigd

LUXEMBURG (ANP) - Een vluchteling in de Europese Unie mag niet automatisch die status kwijtraken als blijkt dat hij tot een terroristische organisatie behoorde. De autoriteiten kunnen wel ingrijpen als blijkt dat de vluchteling zelf verantwoordelijk was voor terreurdaden.

Dat maakte het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg dinsdag bekend. De rechters oordeelden in de zaak van twee Turken van Koerdische afkomst. Beiden waren actief in terreurorganisaties. De ene raakte zijn asiel en vluchtelingenstatus in Duitsland kwijt, de ander kreeg niet eens asiel.

De rechters in Luxemburg vinden dat een lidmaatschap van een terreurorganisatie op zich geen reden is om de vluchtelingenstatus te verliezen. De autoriteiten moeten van elk persoon individueel bekijken of die zich ,,daadwerkelijk'' schuldig heeft gemaakt aan terreur.

De PVV in het Europees Parlement laakt de uitspraak van het Hof. De partij is verbolgen over het feit dat de rechters ,,de belangen van terroristen boven die van Europese burgers stelt.''

Volgens PVV-Europarlementariër Daniel van der Stoep staat het Hof ,,zo ongelooflijk ver af van de belevingswereld van de gewone Nederlandse en Europese burger. Je moet een terrorist toch gewoon oppakken, berechten of uitzetten, die ga je toch geen vluchtelingenstatus geven.''

Van der Stoep wil dat de Raad en de Commissie zo snel mogelijk met plannen komen om er voor te zorgen dat terroristen geen recht meer hebben op een vluchtelingenstatus.

Terug naar boven