r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PVV-fractie Tweede Kamer overweegt referendum over mogelijke aanpassing EU-verdrag

dinsdag 2 november 2010, 11:50
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Als het voorstel voor een wijziging van het Verdrag van Lissabon niet naar de zin van de PVV is, overweegt de partij hierover een referendum in Nederland te houden. Dat heeft Tweede Kamerlid Louis Bontes van deze gedoogpartner van regeringspartijen VVD en CDA dinsdag aangekondigd.

De EU-leiders hebben vorige week tijdens een top in Brussel afgesproken dat het vorig jaar ondertekende verdrag waarschijnlijk weer wordt aangepast. Dat is nodig om het tijdelijke noodfonds voor de euro een permanent karakter te geven.

Bontes, die namens de PVV over Europese Zaken gaat, zal de kwestie dinsdagavond aankaarten tijdens een debat met premier Mark Rutte over de afgelopen EU-top. De PVV zal de precieze voorstellen voor een verdragswijziging, die nog niet bekend zijn, eerst beoordelen. Die gaan onder meer over aangescherpte sancties voor lidstaten die de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen en de mogelijk verplichte steun aan eurolanden die hun schulden niet meer kunnen betalen, aldus Bontes.

Als de PVV de voorstellen niet goed vindt, denkt de partij eraan aan Nederlanders te vragen wat zij ervan vinden. ,,Dan zullen we burgers bijvoorbeeld vragen of ze bereid zijn een verplichting op te leggen om landen als Griekenland en Spanje financieel te helpen'', zei Bontes.

De SP heeft al gezegd dat er een referendum moet komen als het Verdrag van Lissabon wordt gewijzigd. Regeringspartij CDA heeft laten weten dit middel af te wijzen.

Delen

Terug naar boven