r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister Donner houdt vast aan grensinkomen voor corporatiewoningen

donderdag 28 oktober 2010, 19:41

DEN HAAG (ANP) - Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken ziet geen brood in een nieuwe discussie met de Europese Commissie over de inkomensgrens van 33.000 euro voor mensen die een huis willen gaan huren van een woningcorporatie. Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer. Een motie om hem daartoe te dwingen omdat de grens voor bepaalde mensen slecht uitpakt, haalde het niet.

Een corporatie moet met ingang van komend jaar 90 procent van de huizen die vrijkomen, toewijzen aan mensen die genoemd bedrag of minder verdienen. Dat is afgesproken met Brussel. Door garantiestelling door het Rijk kan een corporatie huizen namelijk goedkoper financieren. Daarom is verhuren aan mensen met een hoger inkomen staatssteun, vindt de Europese Commissie, en dus geen eerlijke concurrentie.

De Commissie vindt het best als het goedkopere lenen aan sociaal zwakkeren ten goede komt en de corporaties te beschouwen als 'diensten van algemeen economisch belang', maar wilde van Nederland eerst een definitie van de doelgroep. Naderland gaf als doelgroep mensen met een inkomen tot 33.000 euro op. Volgens Donner komt hierdoor nog 42 procent van de bevolking in aanmerking voor een huis uit de sociale woningbouw.

In de Kamer bestaan bezwaren: vooral in duurdere regio's zullen mensen met een iets hoger inkomen in de knel komen: voor deze groep is de vrije markt te duur. Donner zei dat er nog wel mogelijkheden zijn voor aanvullingen naar aanleiding van bijvoorbeeld regionale knelpunten en zal daarover met Brussel gaan praten, maar zei niet 'met droge ogen' in Brussel te kunnen gaan vertellen dat het halve Nederlandse volk sociaal achtergesteld is. Een modaal inkomen ligt op 35.000 euro.

Nederland kan overigens ook niet meer in beroep. Het is een beschikking die uitgevoerd moet worden. Zou hij gedwongen worden van het recht af te wijken, dan zou hij lelijk in de problemen komen, zei Donner in reactie op genoemde motie.

Nederland zou wel een heel nieuwe regeling kunnen voorstellen, maar dan moet alles weer van voren af aan en zouden we weleens verder van huis kunnen zijn. Het is daarom volgens Donner beter 'te consolideren wat we hebben'. Hij zei dat Brussel zelf de afgesproken beschikking wel zou kunnen herroepen.

Delen

Terug naar boven