r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

D66: Frankrijk misbruikt plan vrij internet

zondag 24 oktober 2010, 20:24
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - D66 in het Europarlement keert zich tegen de manier waarop een Nederlands-Frans initiatief voor internetvrijheid zich ontwikkelt. Volgens D66-Europarlementariër Marietje Schaake gebruikt de Franse president Nicolas Sarkozy dit aanvankelijk toe te juichen plan om juist striktere regulering en controle door te drukken binnen de Europese Unie. Dat blijkt volgens Schaake uit een brief van Sarkozy die vorige week uitlekte.

De regels in Frankrijk gelden al als de strengste van Europa. Na drie overtredingen van de regels kan een gebruiker van het internet worden afgesloten, zonder tussenkomst van de rechter. Sarkozy wil dit repressieve model als uitgangspunt nemen voor Europees beleid. Schaake wil dat Nederland hier niet aan meewerkt, zo schrijft ze in een brief aan de nieuwe minister voor Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Ze wijst erop dat beperkingen op internet slecht zijn voor de mensenrechten. Het beperkt de vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie. De EU zou ook andere landen zoals China of Iran bovendien niet meer op de vingers kunnen tikken vanwege internetbeperkingen. Rosenthal houdt komende week in Parijs een speech over het bilaterale initiatief dat afgelopen mei in gang werd gezet door zijn voorganger Maxime Verhagen en diens Franse ambtgenoot Bernard Kouchner.

De Europarlementariër vindt dat Rosenthal niet naar de bijeenkomst moet gaan of in ieder geval duidelijk afstand moet nemen van de lijn van Sarkozy. D66 in de Tweede Kamer zal hierover ook vragen gaan stellen. Ook het VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in de Tweede Kamer is tegen het idee van Sarkozy. Ook is het niet de koers van de Eurocommissaris Neelie Kroes, die internet in haar pakket heeft.

Delen

Terug naar boven