r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-Hof: verplichte zorgpremie pensionado mag

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2010.

Nederlandse gepensioneerden in het buitenland mogen worden verplicht tot betaling van een zorgpremie. De Nederlandse rechter moet wel bekijken of de 'pensionado's' op dezelfde manier worden behandeld als Nederlandse ingezetenen. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat donderdag bepaald.

De uitspraak volgt op klachten van een aantal AOW'ers en WAO'ers die in een andere EU-lidstaat wonen en die voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 particulier verzekerd waren. Sinds de komst van het nieuwe stelsel zijn zij een verplichte bijdrage verschuldigd, die van hun uitkering wordt ingehouden. De pensionado's zeggen nu slechter af te zijn.

Volgens het EU-hof is het Nederlandse stelsel niet in strijd met het EU-recht, maar is er mogelijk wel sprake van een ongelijke behandeling van Nederlanders in het buitenland.

Ontevreden

Cees van der Wiel van de Stichting Belangenbehartiging Nederlandse gepensioneerden in het buitenland toont zich ontevreden over de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. 'Ik heb het gevoel dat gepensioneerden in het buitenland dubbel moeten betalen. Er wordt geld ingehouden voor de basiszorg in Spanje, terwijl ik daar ook al aan bijdraag via de belasting. En ik moet betalen voor een Nederlandse verzekering. En dat terwijl de dekking minder is dan voor 2006.'

En hij voegt toe: 'Wij betalen voor zowel de Nederlandse als de buitenlandse zorg, maar kunnen in de praktijk alleen gebruik maken van de goedkope, reguliere ziekenhuizen. In Zuid en Oost Europa is de zorg daar veel minder dan in de particuliere zorginstellingen. Maar daar mogen wij niet naartoe.'

Zie ook: 'Verplichte zorgpremie voor pensionado's mag, zolang... (Wereldomroep, 15 juli 2010)


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa

Terug naar boven