r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie tegen snelheidsbeperkingen binnengrenzen

woensdag 13 oktober 2010, 16:01
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De snelheidsbeperkingen voor het wegverkeer bij Europese binnengrenzen moeten zo veel mogelijk verdwijnen. Dergelijke belemmeringen zijn de Europese Commissie een doorn in het oog.

Dat stelde de commissie woensdag. Veel EU-lidstaten handhaafden bij doorlaatposten aan de binnengrenzen een uitgebreide infrastructuur, zoals douanehuisjes, slagbomen of verkeerslichten. Vaak gelden daar forse snelheidsbeperkingen.

De commissie vindt dat de landen al deze obstakels voor een vlotte verkeersstroom moeten verwijderen. Zij is vooral tegen snelheidsbeperkingen die niet uitsluitend verband houden met de verkeersveiligheid. Op sommige autosnelwegen bij grensovergangen moet de snelheid zelfs worden verminderd tot 10 kilometer per uur.

De commissie onderzocht hoe de Europese landen het Schengenakkoord over open binnengrenzen naleven. Reizigers klaagden ook over regelmatige en systematische controles in sommige grensstreken. Ook zouden plannen om tijdelijk weer grenstoezicht in te voeren, bijvoorbeeld bij een voetbalinterland of een topconferentie, vaak te laat worden bekendgemaakt.

,,Een ruimte zonder binnengrenzen, waarin men zich vrij kan verplaatsen, is een van de belangrijkste verworvenheden van de Europese samenwerking. Het is dan ook betreurenswaardig dat de afspraken niet overal worden nageleefd'', aldus eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken).

De commissie onderzoekt de klachten en vraagt de betrokken lidstaten om tekst en uitleg. Het Schengenakkoord werd in juni 1985 ondertekend door België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Het Schengengebied omvat inmiddels 25 landen, waaronder ook de niet-EU-lidstaten Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Delen

Terug naar boven