r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VVD-Europarlementariër: aanscherpen asielbeleid kan alleen de Europese Commissie doen

vrijdag 1 oktober 2010, 10:52
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Alleen de Europese Commissie kan voorstellen om het asielbeleid in de EU aan te scherpen. Lidstaten kunnen wel veranderingen opperen of achter de schermen druk uitoefenen, maar slechts de verantwoordelijke eurocommissarissen Viviane Reding (Justitie) en Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) kunnen het initiatief nemen.

VVD-Europarlementariër Jan Mulder heeft dat vrijdag gezegd in reactie op het akkoord dat VVD, CDA en PVV zijn overeengekomen. Dat bevat maatregelen om het asielbeleid strenger te maken, zoals het uitzetten van vluchtelingen die onvoldoende hun best doen om in te burgeren.

Mulder, sinds 1994 met een kleine onderbreking Europarlementariër, acht pogingen van Nederland om het Europese asielbeleid aan te scherpen ,,niet helemaal kansloos'', maar het zal veel gelobby in Brussel vergen. ,,Mark Rutte zal veel moeten bellen met Neelie Kroes.'' De Nederlandse eurocommissaris Kroes is een partijgenoot van VVD-leider en beoogd premier Mark Rutte.

Mocht het Nederland lukken de Europese Commissie tot een nieuwe asielrichtlijn te bewegen, dan moet die worden goedgekeurd door een meerderheid van de EU-lidstaten. Vervolgens moet ook het Europees Parlement er nog mee instemmen.

Overigens is er ook nog de mogelijkheid om de Europese Commissie via een burgerinitiatief te vragen een aanpassing van het asielbeleid te agenderen. Maar dat kan alleen als een miljoen burgers uit diverse lidstaten daarom vraagt.

Mulder wijst erop dat alle Europese landen kampen met asielproblematiek en dat de situatie in Nederland minder ernstig is dan in een aantal Zuid-Europese lidstaten. De meeste vluchtelingen zoeken hun heil in landen als Griekenland, Italië en Spanje, die aan de rand van de EU liggen.

Terug naar boven