r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel komt met sancties voor 'begrotingszondaars'

woensdag 29 september 2010, 3:30

BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten die de begrotingsregels aan hun laars lappen, moeten sneller en harder worden gestraft. De Europese Commissie presenteert woensdag voorstellen daartoe. Die moeten een herhaling van de Griekse schuldencrisis voorkomen. Een flink deel van de plannen is al uitgelekt.

Zo wil eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) dat landen die een hoger tekort hebben dan de toegestane limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), 'semi-automatisch' worden gestraft, zonder dat daaraan nog uitgebreide politieke discussies aan voorafgaan. Rehn wil dat deze landen 0,2 procent van hun bbp op een geblokkeerde rekening zetten. Ze krijgen het geld pas terug als ze hun financiële situatie hebben gesaneerd. Rehn wil landen niet alleen straffen bij een te hoog tekort, maar ook bij een te hoge staatsschuld.

Ook een werkgroep van EU-ministers van Financiën werkt aan voorstellen om 'begrotingszondaars' harder aan te pakken. Onder leiding van EU-president Herman Van Rompuy wil deze groep volgende maand met conclusies komen, maar er heerst nog veel verdeeldheid.

Terug naar boven