r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel pakt illegale tabakshandel aan

maandag 27 september 2010, 12:34

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat samen met de Britse tabaksfabrikant Imperial Tobacco de illegale handel in tabak aanpakken. Beide partijen hebben daartoe maandag een overeenkomst getekend.

Die houdt in dat Imperial Tobacco samenwerkt met de commissie, met de Europese antifraudedienst Olaf en met de lidstaten om de smokkel en namaak van sigaretten tegen te gaan. Het bedrijf zal daartoe in de komende twintig jaar 207 miljoen euro bijdragen aan de EU.

Volgens eurocommissaris Algirdas Semeta, verantwoordelijk voor de fraudebestrijding, betekent de overeenkomst een ,,krachtig afschrikwekkend signaal'' voor criminelen die zich met sigarettensmokkel bezighouden.

Imperial Tobacco, met merken als Drum, Gauloises Blondes, Davidoff en Rizla, wil de Europese en nationale autoriteiten informatie doorspelen die kan helpen in de strijd tegen criminele netwerken die zich bezighouden met de lucratieve handel in sigarettensmokkel. Daarnaast spraken de partijen af dat het Britse bedrijf zijn klantennetwerk strenger controleert en uitgebreide procedures voor het opsporen van zijn producten invoert.

Namaak en smokkel van rookwaren schelen de EU en de lidstaten jaarlijks naar schatting tot tien miljard euro aan accijnzen. Ook wordt een deel van de illegale opbrengsten gebruikt om terrorisme te financieren.

In 2004 was al een samenwerkingsakkoord gesloten met Philip Morris, eind 2007 volgde Japan Tobacco en eerder dit jaar British American Tobacco.

Terug naar boven