r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VS slaan creditcardgegevens EU-burgers op

vrijdag 24 september 2010, 15:45

BRUSSEL (ANP) - D66-Europarlementariër Sophie in ´t Veld is verbolgen over het nieuws dat de Verenigde Staten creditcardgegevens van Europese burgers een jaar lang opslaan. Ze heeft de Europese Commissie gevraagd snel opheldering te geven.

Passagiers zijn verplicht om voor hun reis naar de VS via internet een reisformulier in te vullen. De kosten hiervoor, 14 dollar, kunnen alleen via een betaling met een kredietkaart worden gedaan. ,,Dit betekent dat Europese burgers niet anders kunnen dan hun creditcardgegevens af te staan aan een land buiten de EU", aldus In ´t Veld vrijdag.

De delegatieleider van D66 in het Europees Parlement vindt het volstrekt onnodig dat de Amerikanen deze gegevens een jaar opslaan. Ze wijst erop dat binnenkort de onderhandelingen beginnen over een nieuw akkoord tussen Brussel en niet-EU-landen over de uitwisseling van passagiersgegevens.

Eerder deze week presenteerde de Europese Commissie haar voorstel om strengere voorwaarden te verbinden aan de doorgifte van passagiersgegevens aan bijvoorbeeld de VS. In ´t Veld reageerde, als woordvoerder namens het EP, ,,voorzichtig positief''.

D66-Kamerlid Gerard Schouw gaat de minister van Justitie Kamervragen over de kwestie stellen.

Delen

Terug naar boven