r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland leidt eenheid EU-reactiemacht

donderdag 9 september 2010, 14:37

DEN HAAG (ANP) - Nederland draagt in de eerste helft van 2011 opnieuw bij aan de snelle reactiemacht van de Europese Unie. Dit keer doen ongeveer 1200 Nederlandse militairen mee. Ze vormen de helft van de eenheid waaraan ook militairen uit Duitsland (900 militairen), Oostenrijk (150), Finland (75) en Litouwen (25) deelnemen. Nederland heeft de leiding van deze groep.

Dat hebben de demissionaire ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. De reactiemacht bestaat sinds 2007 en wordt gevormd door twee zogeheten battlegroups die de EU snel en zelfstandig kan inzetten bij onder meer crisisbeheersing, humanitaire steun en evacuatieoperaties. Elk half jaar worden de teams gewijzigd.

De andere eenheid die gereed staat wordt geleid door Zweden en bestaat verder uit Finland, Noorwegen, Estland en Ierland. Sinds de instelling drie jaar geleden is de reactiemacht nooit ingezet. Als dat wel zou gebeuren, dan zal de regering de Tweede Kamer zo snel mogelijk inlichten, aldus Van Middelkoop en Verhagen.

De eenheden oefenen in het laatste kwartaal van dit jaar samen als voorbereiding op hun gereedstelling. De 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot en hun brigadegeneraal Michiel van der Laan vormen de kern en de commandant van de EU-Battlegroup. Als de eenheid echt wordt ingezet, zal generaal-majoor der mariniers Herman van der Til het commando voeren vanuit het Europese Hoofdkwartier in Potsdam.

Nederland deed ook begin 2007 en begin 2010 mee aan de EU-reactiemacht

Terug naar boven