r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De Gucht sust Europarlement over anti-namaak

woensdag 8 september 2010, 15:56

STRAATSBURG (ANP/Belga) - Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) heeft woensdag geprobeerd de zorgen van het Europarlement weg te nemen over een internationaal akkoord dat de EU wil sluiten over de bescherming van intellectueel eigendom. Dat akkoord mag er niet toe leiden dat de burgerlijke vrijheden worden ingeperkt, zei de Belg in een debat. Maar veel fracties in het Europarlement zijn niet gerustgesteld.

De EU voert met onder meer de Verenigde Staten en Japan de zogeheten ACTA-besprekingen. Die moeten ertoe leiden dat intellectueel eigendom beter wordt beschermd en dat namaak wordt aangepakt.

Maar het Europarlement is bang dat er maatregelen uit de bus komen die de vrijheid van internetgebruikers aantasten. Zij zouden bijvoorbeeld van het web geweerd kunnen worden als ze een aantal malen betrapt zijn op illegaal downloaden.

Het Europarlement stoort zich er vooral aan dat de onderhandelingen in het diepste geheim worden gevoerd. Het eist meer transparantie. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini noemt het ,,een aanfluiting voor de democratie'' dat zij en haar collega's afhankelijk zijn van gelekte documenten om te weten te komen wat er speelt.

Ook Emine Bozkurt van de PvdA ,,eist inzicht in wat ons te wachten staat''. Zij krijgt veel mailtjes van burgers die zich zorgen maken over de gevolgen van de ACTA-besprekingen. Het is de bedoeling dat die dit jaar worden afgerond.

Delen

Terug naar boven