r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Toch geen boete voor wegblijven bij Barroso

maandag 6 september 2010, 21:33

BRUSSEL/STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariërs die dinsdag wegblijven bij de 'state of the union' van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie krijgen toch geen boete. Het presidium van het Europees Parlement heeft dat maandag besloten na protesten van verscheidene fracties.

Barroso houdt dinsdag in het Europarlement in Straatsburg voor het eerst in de geschiedenis een toespraak waarin hij de stand van de zaken van de EU opmaakt en ingaat op de uitdagingen voor het komende jaar. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk parlementszetels bezet zijn tijdens de bijeenkomst, wilde parlementsvoorzitter Jerzy Buzek wegblijvers een boete opleggen. De controle op aanwezigheid zou plaatshebben via het elektronische stemsysteem van het Europarlement.

Onder anderen Bas Eickhout van GroenLinks en Dennis de Jong van de SP uitten forse kritiek op dit voornemen. Ze spraken van betutteling en chantage. Volgens hen komen de Europarlementariërs echt wel opdagen als Barroso met een boeiend verhaal op de proppen komt.

Delen

Terug naar boven