r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Opening zitting EP: spoeddebat over lot Iraans-Nederlandse Zahra en Iraanse Sakineh

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 6 september 2010, 19:00.

Bij de opening van de zitting stond voorzitter Buzek stil bij de situatie van Sakineh Mohammadi Ashtiani - in Iran veroordeeld tot de doodstraf door steniging. Nadat Europese media over haar hadden bericht, was ze bovendien veroordeeld tot 99 zweepslagen. Buzek drong er bij de Iraanse autoriteiten op aan om de zaak te heroverwegen. Door de urgentie van de zaak besloten de leden het debat over het lot van Sakineh en de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami al op maandagavond ipv donderdag te houden.

Een stemming over de parlementaire onschendbaarheid van de Litouwse Europarlementariër Viktor Uspaskich (ALDE) werd aan de agenda van dinsdagmiddag toegevoegd.

Tot slot uitten een aantal Europarlementsleden kritiek op de beslissing van de Conferentie van Voorzitters (fractieleiders) van donderdag jl. om leden die dinsdagochtend niet aan het debat over de Staat van de Unie met Commissievoorzitter Barroso zouden deelnemen, te straffen. Buzek wees op het belang van het debat, in het bijzonder door de nieuwe verantwoordelijkheden die het Europees Parlement door het Verdrag van Lissabon had gekregen. Hij merkte op dat er op dat tijdstip geen andere vergaderingen waren gepland en drong er bij alle leden op aan om de toespraak bij te wonen. Bovendien zei hij, dat het Bureau (de voorzitter en de vicevoorzitters) de zaak maandagavond nog eens zouden bespreken en vervolgens een definitief besluit zouden nemen.


Delen

Terug naar boven