r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Markt voor duurzame energie groeit dankzij subsidies

maandag 16 augustus 2010, 16:09

Ondanks de economische crisis groeit het aandeel van duurzame energiebronnen in de totale energievoorziening hard door. Wereldwijd wordt nu 18% van de energie duurzaam opgewekt. Dat blijkt uit het rapport Renewables Global Status Report 2010. Vooral in Europa en de Verenigde Staten wordt geïnvesteerd in schone energie. Subsidies en overheidsbeleid zijn de belangrijkste factoren voor die groei. Banken en investeerders waren in het crisisjaar 2009 juist huiverig om geld te steken in duurzame energiebronnen. Hun investeringen daalden.

Vooral zonne-energie wordt door overheidsbeleid ondersteund. De vraag naar zonne-energie groeide van 5,96 gigawatt in 2008 naar 7,9 gigawatt in 2009. Die groei werd vooral gerealiseerd in Duitsland, waar onder andere de deelstaat Noordrijn-Westfalen flink inzet op duurzaamheid. Duitsland, Tsjechië en Italië nemen nu 70% van de wereldmarkt voor zonne-energie voor hun rekening. Het aantal landen dat de ontwikkeling van de zonnesector actief ondersteunt neemt echter toe; in 2005 waren dat er 55, in 2010 zijn dat er 100.

In Spanje is een tegenovergestelde ontwikkeling gaande. Dat land stelde een limiet in voor subsidies op zonne-energie, die nu niet meer onbeperkt zijn. Daardoor verloor Spanje zijn positie als een van de koplopers op het gebied van zonne-energie. 

Bron: Trouw 13-08-2010

Terug naar boven