r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Trichet: sterke data voor derde kwartaal

donderdag 5 augustus 2010, 15:00
gewijzigd

FRANKFURT (ANP) - De economische gegevens die al voor het derde kwartaal beschikbaar zijn, zijn beter dan verwacht. Dit zei president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag in een toelichting op het besluit om de rente in de eurozone onveranderd op 1 procent te houden.

De gegevens over het tweede kwartaal wijzen op een ,,versterking van de economische activiteit'', aldus Trichet. Maar de ECB gaat er nog steeds van uit dat het economisch herstel in de eurozone ,,oneven en gematigd'' verloopt, zo zei de bankier.

De economie van de eurozone groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent. De groeigegevens over het tweede kwartaal worden volgende week bekendgemaakt. Analisten verwachten een sterkere groei na verscheidene hoopgevende cijfers die de afgelopen weken naar buiten werden gebracht.

Trichet voerde in zijn toelichting de druk op landen verder op om de grote overheidstekorten terug te brengen. ,,Er is dringend behoefte aan geloofwaardige strategieën om fiscale duurzaamheid te versterken'', aldus Trichet. Landen moeten volgens hem ook bereid zijn ,,de komende jaren extra maatregelen te nemen''.

Daarnaast liet Trichet weten dat de ECB volgende maand een beslissing neemt om eventueel de speciale maatregelen terug te draaien, waarmee de ECB de afgelopen tijd de liquiditeit voor banken heeft verruimd. Dit najaar blijven Europese banken toegang houden tot vrijwel ongelimiteerde liquiditeit via de ECB.

Overigens toonde Trichet zich tevreden over de uitkomst van de 'stress-test' die de Europese banken moesten ondergaan. Volgens hem bewijzen de gunstige uitkomsten van de test dat het Europese bankensysteem bestand is tegen zware economische en financiële bevingen. Ook is de transparantie verhoogd. ,,De test is daarom een belangrijke stap naar het herstel van vertrouwen in het bankensysteem'', zo zei Trichet.

Delen

Terug naar boven