r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VVD'er Van Baalen: Europarlement is corvee

zaterdag 31 juli 2010, 11:31

DEN HAAG (ANP) - Europarlementariër Hans van Baalen van de VVD noemt zijn werk corvee. Ook vindt hij dat zijn collega's in het Europees Parlement in ,,een isolement zitten''. Zij steunen daardoor elkaars plannen, waardoor ,,de stroom bemoeizucht breder en breder'' wordt. Dat zegt hij in een zaterdag gepubliceerd interview met de Volkskrant.

Van Baalen zei vorig jaar als lijsttrekker voor zijn partij bij de Europese verkiezingen al niet naar Brussel te gaan om Europeaan te worden, maar om Nederlander te blijven. Het voormalige Tweede Kamerlid van de VVD is ook niet verhuisd naar Brussel, maar in Den Haag blijven wonen. ,,Kamerlid was ik met passie en liefde. Maar het Europees Parlement, dat is meer corvee dan passie.''

Europarlementariërs zitten volgens hem in een isolement. ,,Van huis en haard verdreven zijn ze tussen Brussel en Straatsburg beland. Die onthechtheid schept een band. Help ik jouw rapport, dan jij mijn motie. En zo wordt de stroom van bemoeizucht breder en breder.'' Ook zegt de VVD'er zich te verbazen dat Europarlementariërs klappen als bij een stemming een rapport wordt aangenomen. En hij hekelt de vele borrels, lunches en diners.

Van Baalen blijft toch aan, omdat hij zijn baan beschouwt als ,,een tour of duty''. Hij is van alle 25 Nederlandse Europarlementsleden echter wel het vaakst afwezig. Hij was slechts bij 58 procent van de stemmingen.

D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld, met wie Van Baalen in de liberale fractie zit, neemt de uitspraken met een korrel zout. ,,Hij is er nooit. Hij heeft weinig idee hoe het werkt. Als je denkt dat het echte leven zich op het Binnenhof afspeelt, moet hij dat vooral vinden. Ik denk er anders over'', aldus In 't Veld, die vindt dat de VVD eens moet overwegen naar een andere fractie over te stappen.

Judith Sargentini (GroenLinks): ,,Het lijkt me dat iemand met zoveel buitenland-ervaring als Van Baalen zou moeten weten hoeveel wetten er uit Brussel komen. Ik maak me hier druk over een goed asielsysteem in Europa, terwijl Van Baalen hier vooral afwezig is.''

Ria Oomen (CDA): ,,Door zijn vele reizen buiten Europa heeft Van Baalen het werk van het Europarlement alleen maar van horen zeggen, net zo goed als ik de verhalen over de vele recepties alleen maar van horen zeggen heb''. Het langstzittende Europarlementslid ziet Van Baalens interview vooral als een open sollicitatie naar een ministerspost, nu zijn partij met CDA en PVV onderhandelt over een nieuw kabinet.

Delen

Terug naar boven