r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PVV-europarlementslid nomineert Wilders voor vrijheidsprijs

woensdag 7 juli 2010, 12:54
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Barry Madlener (PVV) heeft zijn partijleider Geert Wilders voorgedragen voor de Sacharovprijs, een prijs van het Europees Parlement voor mensen die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting.

,,Het is een schande dat iemand in een Europees land wordt vervolgd omdat hij een grondrecht zoals de vrijheid van meningsuiting verdedigt'', aldus Madlener, doelend op het proces tegen Wilders over onder meer zijn omstreden anti-islamitische film Fitna.

Madlener is bezig onder de 736 Europarlementsleden de vereiste veertig handtekeningen te verzamelen voor de nominatie. Fractieleiders maken later een keuze uit de nominaties.

De Sacharovprijs ging eerder naar Nelson Mandela, de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi en de Wit-Russische oppositieleider Alexandr Milinkevitsj.

De PVV-actie leidt tot felle kritiek. D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld vindt de poging Wilders voor te dragen kwetsend voor mensen die echt in een dictatuur leven. ,,Ik vind niet dat je mensen als Mandela en Chinese mensenrechtenactivisten die wegkwijnen in een cel, kan vergelijken met Wilders'', zegt In 't Veld. ,,Ik vind dat deze actie onthult dat de PVV het zicht op de werkelijkheid kwijt is.''

Ook PvdA-voorman Thijs Berman reageert scherp op de actie.

Aan de Sacharovprijs is 50.000 euro verbonden. Jaarlijks zijn er vele nominaties voor de prijs. De kans dat de fractievoorzitters in het Europarlement daadwerkelijk voor Wilders kiezen is minimaal.

Terug naar boven