r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementsleden voor VS-inzage bankdata

dinsdag 6 juli 2010, 10:15

STRAATSBURG (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten kunnen inzage krijgen in de bankgegevens van Europeanen, vindt de Europarlementscommissie voor burgerlijke vrijheden. De uitslag van 41 tegen 9 stemmen is een voorbode voor definitieve goedkeuring bij de stemming donderdag door het voltallige Europarlement.

Europa staat de financiële gegevens van de burgers af, opdat de Verenigde Staten hun strijd tegen het terrorisme kunnen opvoeren. Europa krijgt geen inzage in de bankrekeningen van Amerikanen.

Enkele maanden geleden verwierp het Europarlement een vorig voorstel over de Amerikaanse inzage, onder aanvoering van toenmalig VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert. Het parlement eiste toen een beter akkoord.

Na onderhandelingen spraken de Europese Commissie en de Verenigde Staten vlot een nieuw akkoord af. Zo is nu afgesproken dat het doorzoeken van de gegevens op Europees grondgebied gaat gebeuren. Bovendien zal een groep onafhankelijke controleurs nagaan of de Amerikanen de informatie enkel gebruiken in de strijd tegen het terrorisme. En tot slot kunnen de gegevens niet onbeperkt opgeslagen worden.

Dat akkoord krijgt nu instemming van christendemocraten, socialisten en liberalen. De groene fractie blijft tegen.

Als het parlement donderdag instemt, gaat de Amerikaanse inzage op 1 augustus in.

Delen

Terug naar boven