r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Aan veel zwembadartikelen zit een luchtje

dinsdag 29 juni 2010, 16:15

Gewijzigd 16:35

AMSTERDAM (ANP) - De veiligheid van zwembanden, luchtbedden en opblaasbaar waterspeelgoed die in Nederlandse badplaatsen worden verkocht, is in veel gevallen niet in orde. TÜV Rheinland Quality, het Duitse TNO, onderzocht 33 opblaasbare zwembadartikelen en vond in zeven artikelen verboden weekmakers. In andere gevallen konden ventielen losraken, waardoor vooral voor kinderen bij het opblazen het gevaar van verstikking dreigt.

Dat maakte de Nederlandse vestiging van het het Duitse onderzoeksbureau dinsdag bekend. In totaal waren veertien van de 33 producten niet in orde. ,,Die mogen strikt genomen niet worden verkocht binnen de Europese Unie en dus ook niet in Nederland, omdat ze niet voldoen aan de veiligheidsnormen'', aldus TÜV Rheinland.

De weekmakers in de opblaasartikelen lagen boven de grenswaarde die geldt voor speelgoed. Deze zogeheten flalaten zijn in speelgoed verboden omdat ze vermoedelijk bepaalde vormen van kanker kunnen veroorzaken. Ze worden gebruikt om plastic buigzaam en dus minder breekbaar te maken. Inmiddels zijn daar alternatieven voor.

De onderzoekers kochten ook zwemartikelen die ervoor moeten zorgen dat jonge kinderen blijven drijven, zoals zwemzitjes. Dergelijke zitjes zijn officieel in de EU verboden, omdat de kinderen kunnen kapseizen. Desondanks zijn ze toch te koop aan de Nederlandse en andere Europese stranden.

De onderzoekers kochten de artikelen in mei in Egmond aan Zee, Katwijk, Noordwijk aan Zee, Scheveningen en Zandvoort.

Delen

Terug naar boven