r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Noordwijk dingt nog naar EU hoofdkantoor gps-organisatie

donderdag 24 juni 2010, 17:30

LUXEMBURG (ANP) - Ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk maakt nog steeds kans op de komst van het hoofdkantoor van het grote Europese satellietproject Galileo. Dat bleek donderdag bij besloten overleg van ministers van Verkeer van de 27 EU-landen.

Naast Noordwijk zijn Praag en München voorname kandidaten. Het beoogde hoofdkantoor moet het toekomstige systeem van dertig Europese gps-satellieten beheren.

Europa had eerder afgesproken dat zulke nieuwe kantoren voorlopig steeds naar Oost-Europese landen gaan, omdat die nog amper EU-kantoren hebben. ,,Maar aan de andere kant hebben wij een goed verhaal voor Noordwijk als vestigingsplaats'', stelde minister Camiel Eurlings (Verkeer). ,,Het is heel kostenefficiënt om het hoofdkantoor te voegen bij de tweeduizend mensen die al bij Estec werken'', zei hij na het beraad. ,,Niemand had tegenargumenten. Ik heb er sterk op aangedrongen de kosten van het project te beheersen, want we hebben al veel overschrijdingen gehad.''

Engeland en Frankrijk hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor Praag. Volgens sommigen gebeurde dat in ruil voor de toezegging dat die landen bijkantoren krijgen.

Eurlings hoopt dat de EU-landen eind dit jaar of begin volgend jaar een knoop doorhakken, maar dat zal nog niet meevallen. De race loopt al sinds 2005. ,,En er zitten nog een aantal ballen in de zak'', zei Eurlings.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen automobilisten, reddingsdiensten en anderen na 2013 hun navigatieapparaten instellen op Galileo. De overheid kan daarmee ook geld innen voor bijvoorbeeld rekeningrijden en andere informatie vergaren, zonder afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten. Het project kost 3,4 miljard euro en is de grootste EU-aankoop ooit.

Terug naar boven