r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement toch voor uitwisselen bankdata

woensdag 23 juni 2010, 16:44

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement lijkt er toch mee in te stemmen dat de Verenigde Staten inzage krijgen in bankoverboekingen van Europese burgers en bedrijven.

Vorige week dreigde het Europarlement een overeenkomst die de Europese Commissie daarover heeft gesloten met de VS, nog te zullen blokkeren. Maar volgens ingewijden zijn er afspraken in de maak tussen de fracties van de christendemocraten en de socialisten, die samen een meerderheid hebben, om volgende maand toch het licht op groen te zetten. De EU-lidstaten zouden volgende week al hun zegen geven aan het akkoord dat de Europese Commissie heeft gesloten.

De Amerikanen zeggen de bankgegevens nodig te hebben om de geldstromen van terroristen te kunnen achterhalen. Maar het Europarlement wees een eerdere overeenkomst met de VS in februari af omdat de privacy van burgers onvoldoende zou zijn gewaarborgd.

De Europese Commissie ging vervolgens opnieuw praten met de VS. Ze beloofde daarbij rekening te houden met de zorgen van het Europarlement. Maar dat toonde zich vorige week allerminst tevreden met het onderhandelingsresultaat. Diverse fracties noemden de garanties voor Europese burgers te mager.

GroenLinks -Europarlementariër Judith Sargentini en VVD -Tweede Kamerlid Jeanine Hennis zijn dan ook teleurgesteld dat het nieuwe akkoord het nu waarschijnlijk toch gaat halen. Hennis, die als Europarlementariër in februari het verzet tegen de toenmalige overeenkomst leidde, vindt het ,,onacceptabel'' dat de EU-lidstaten de tekst maandag als hamerstuk willen afdoen. Zij betwijfelt of deze nu wel voldoet aan de basisvereisten over de bescherming van persoonsgegevens.

Sargentini noemt het ,,pijnlijk en verdrietig'' dat de twee grootste fracties in het Europarlement overstag lijken te gaan. Zij heeft vernomen dat de christendemocraten en socialisten bereid zijn genoegen te nemen met slechts kleine aanpassingen in de tekst.

Een woordvoerster van de PvdA, die deel uitmaakt van de socialistische fractie, ontkent dat laatste. ,,Er wordt nog hard onderhandeld.'' De socialisten willen onder meer de toezegging dat de Amerikanen geen grote hoeveelheden bankdata in één keer kunnen opvragen.

Terug naar boven