r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Recordaantal studenten de grens over

maandag 21 juni 2010, 11:53

Gewijzigd 12:44 uur

BRUSSEL (ANP) - Meer studenten dan ooit hebben in het studiejaar 2008/2009 met steun van de EU in een ander land gestudeerd of een stage gevolgd. Bijna 200.000 studenten van hoger onderwijsinstellingen in Europa kregen hiervoor beurzen van de EU. Dat is een toename van bijna 9 procent vergeleken met het voorgaande academische jaar. De Europese Commissie meldde dat maandag.

Vanuit Nederland is een recordaantal studenten de grens over gegaan met een EU-beurs. Het aantal van ruim zevenduizend jongeren betekent een stijging van ruim 17 procent vergeleken met het voorgaande jaar.

De Europese toename komt deels doordat meer studenten een stage lopen in bedrijven en andere organisaties in het buitenland. In 2008/2009 deden ruim 30.000 studenten dat, een toename van 50 procent. Sinds de start van het zogeheten Erasmus uitwisselingsprogramma van de EU in 1987 zijn meer dan twee miljoen jonge Europeanen in een ander land gaan een studie of stage gaan volgen.

EU-commissaris Androulla Vassiliou (Onderwijs) meent dat de buitenlandervaring ,,de studenten helpt in hun academische en persoonlijke ontwikkeling en ook bij het vinden van werk na hun studie''.

De gemiddelde beurs die de studenten kregen van de EU, steeg van 255 tot 272 euro per maand vergeleken met het voorgaande studiejaar.

De meeste studies over de grens duren zes maanden, stages gemiddeld 4,5 maanden. Bijna twee op de drie deelnemers van het Erasmus-uitwisselingsprogramma zijn jonge vrouwen. Het gaat om 63 procent van de studenten.

Delen

Terug naar boven