r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie zou eisen Europees Parlement negeren bij onderhandelingen uitwisselen bankgegevens VS

donderdag 10 juni 2010, 15:59

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft bij haar onderhandelingen met de Verenigde Staten over de uitwisseling van bankoverschrijvingen niet geluisterd naar de eisen van het Europarlement.

Dat zei Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks donderdag na een toelichting achter gesloten deuren van eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) over de besprekingen met de Amerikanen. Volgens Malmström staan de EU en de VS dicht bij een akkoord. VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is een stuk voorzichtiger.

De VS willen inzage in bankoverschrijvingen van Europese burgers en bedrijven. Ze zeggen die informatie nodig te hebben om de geldstromen voor terroristen op het spoor te komen. Maar het Europarlement verwierp een eerder akkoord hierover omdat de privacy van burgers onvoldoende zou zijn gewaarborgd.

De Europese Commissie en de lidstaten beloofden bij nieuwe besprekingen met de Amerikanen rekening te houden met de bezwaren van het Europarlement. Maar volgens Sargentini is dat niet gebeurd. Naar haar mening kunnen de VS in het akkoord waar Malmström op aanstuurt nog altijd zonder selectie bankdata van Europese burgers opvragen. Ook is er geen sprake van een eenvoudige rechtsgang voor EU-burgers in de VS. ,,Het lijkt erop dat de Europese Commissie de onderhandelingen is ingegaan om vooral de Amerikanen tevreden te stellen'', stelt Sargentini.

VVD-politici Hennis-Plasschaert, die bij de behandeling van het onderwerp in het Europarlement het voortouw had, vindt dat ,,Sargentini zichzelf overschreeuwt''. ,,Ik heb de indruk dat er hard is onderhandeld door de Europese Commissie. Er ligt nog geen definitieve tekst. Laten we daar eerst maar op wachten.''

Delen

Terug naar boven