r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kredietbeoordelaar

Een kredietbeoordelaar onderzoekt de mate waarin instellingen kredietwaardig zijn, en kent op basis hiervan een score toe. Deze score, ook wel de 'obligatierating' genoemd, geeft aan hoe groot de kans is dat een instelling haar financiële verplichtingen niet kan nakomen. Onder instellingen worden onder anderen bedrijven, banken of landen verstaan. De ratings die kredietbeoordelaars geven liggen tussen AAA en D, waarbij een 'triple A' rating het hoogst is.

Een rating is erg belangrijk voor een instelling. Deze is namelijk sterk bepalend voor de rente die een instelling moet betalen voor leningen. Als de rating wordt verlaagd, zal de instelling in kwestie meer rente moeten vergoeden op leningen. Het is voor een instelling praktisch onmogelijk om geld te lenen, spaargeld aan te trekken of obligaties uit te geven wanneer er over de instelling geen rating is opgesteld door een kredietbeoordelaar.

De belangrijkste kredietbeoordelaars (in het Engels ook wel credit rating agencies genoemd) zijn Moody's, Standard & Poor's en Fitch.

Terug naar boven