r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

NAVO-topman vraagt nauwere band met EU

dinsdag 25 mei 2010, 17:13

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft de EU opgeroepen tot een betere samenwerking. Beide organisaties werken nu ieder apart tegen Somalische piraten en bijvoorbeeld in Afghanistan.

De instellingen kunnen niet samen optrekken wegens de rivaliteit tussen Griekenland en Turkije over Cyprus. Griekenland en Cyprus blokkeren bij de EU echter samenwerking met de NAVO, omdat Turkije daaraan meedoet. Bij de NAVO dwarsboomt Turkije om dezelfde reden toenadering tot de EU.

NAVO-topman Rasmussen, voormalig premier van Denemarken, opperde dinsdag bij overleg in Brussel dat de EU vaker Turkije vraagt mee te doen met haar operaties. ,,En van onze NAVO-kant zouden we moeten accepteren dat Cyprus een plaats aan de tafel verdient, als NAVO en EU met elkaar praten''. Cyprus is wel lid van de EU maar niet van de NAVO.

De EU-buitenlandchef Catherine Ashton zei in een reactie dat er een grote bereidheid is in beide organisaties om te zoeken naar pragmatische manieren voor betere samenwerking.

Terug naar boven